Wat is manuele therapie?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken, die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. U voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut,die na een opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee is extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door deze gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Zo kan voor elk lichaam een oplossing op maat voorgesteld worden.

Voor welke klachten

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • Heupklachten

Werkwijze manueel therapeut

De manueel therapeut richt zich op de gewrichten van de rug, nek, armen en benen.
Na een gesprek volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en het bewegen beoordeelt en met specifieke bewegingen de gewrichten onderzoekt. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueel therapeut beslissen of er behandeld kan gaan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueel therapeut.
Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie te optimaliseren.
Tijdens de behandeling kan de manueel therapeut gebruik maken van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueel therapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd). De gewrichten worden dan sneller bewogen, waarbij een knappend geluid kan worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.
Wij stellen aanvullend een actief oefenprogramma op, om zo te komen tot een optimaal resultaat op langere termijn.

Vergoeding manuele therapie

De vergoeding van deze behandeling valt binnen de reguliere fysiotherapie.

Deze behandeling is alleen voorbehouden aan een gecertificeerd manueel therapeut binnen de afspraken van de NVMT. Onze manuele therapeuten zijn opgeleid aan de SOMT en de  Hogeschool Rotterdam.